Veelgestelde vragen

Zoek je vraag in onderstaande lijst met veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij, dan kunt je deze stellen via ons contactformulier. Wij zorgen ervoor dat je snel een reactie krijgt, op werkdagen binnen 24 uur.

Er zit verschil in sterkte van de dosering van een geneesmiddel van de drogist en een geneesmiddel dat de huisarts voorschrijft. Bij een drogist koop je vaker een zelfzorgmiddel dat geen geneesmiddel bevat maar een andere stof die vaak minder effectief is tegen acne dan een geneesmiddel. De huisarts kan je vanuit zijn ervaring en kunde de meest geschikte behandeling voorschrijven. Wil je iets doen tegen acne, ga dan naar je huisarts.

Bekijk hier de video over het onstaan en de behandeling van acne

In de puberteit wel. Na de pubertijd hebben meer vrouwen er last van (tot 5% bij volwassen vrouwen). Lees meer over wie acne kunnen krijgen.

Dat is niet verstandig: je kunt er ontstekingen mee in de hand werken. Ook kan het lelijke littekens veroorzaken. Weten wat je wel kan doen? Lees over acne behandelen.

Ja, dat kan, maar doe het wel voorzichtig. Scheren kan namelijk huidirritatie geven. Gebruik een dag voor je je scheert een olievrije en vochtinbrengende crème om je huid voor te bereiden op het scheren. Acne behandelen? Lees meer.

Dat kun je beter niet doen want sommige behandelingen kunnen o.a. zonneallergie uitlokken. Blijf dus liever zo veel mogelijk uit de zon, en zorg voor voldoende bescherming. Zet een hoedje of pet op, en gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor tussen de 40 en 50. Kies wel voor zonnebrandproducten die de poriën niet verstoppen. Gebruik géén zonnebrandolie. 

Nee. Houd je huid schoon door ‘s ochtends en ‘s avonds voorzichtig te wassen. Gebruik een milde zeep en wrijf niet te hard.

Dat hangt er van af. Heb je alleen mee-eters, dan kan het meestal weinig kwaad. Scrub niet vaker dan een keer per week en doe het voorzichtig. Heb je echter pukkels en puistjes dan moet je zeker niet scrubben, omdat je daarmee de huid kunt beschadigen en de acne kan verergeren. Lees over de behandeling van acne.

Meestal wel; tegen het einde van de puberteit is het vaak over. Sommige mensen blijven er echter veel langer last van houden. Het beste is om met je arts te praten om de voor jou juiste behandeling te vinden. Lees vast meer info over acne behandelen.