Acne behandelen

Wat te doen tegen puistjes?

Acne is een langdurige aandoening; en dat geldt vaak ook voor de behandeling. Gelukkig is acne goed te behandelen. Twee dingen zijn hierbij heel belangrijk:

Tips:

  • Pak zoveel mogelijk oorzaken van acne bij de bron aan
  • Begin er op tijd mee!

Naar de huisarts

De huisarts is degene die je het beste kan adviseren bij het behandelen van acne. Tob niet langer over je acne, maar maak een afspraak!  

Welke acnebehandelingen zijn er?

Er is flink wat keuze in acnebehandeling. De keuze voor een bepaalde behandeling hangt o.a. van de ernst van de acne af, maar ook leeftijd en geslacht kunnen een rol spelen.

Middelen voor uitwendig gebruik

Deze middelen worden gebruikt bij milde tot matige acne; ze bestrijden acne allemaal op een andere manier. Ze worden op de huid aangebracht in de vorm van zalf, gel, lotion of crème.

Retinoïden
Antibiotica
Benzoylperoxide (BPO)
Vaste dosiscombinaties
Andere middelen

Retinoïden

Deze middelen bestrijden de vorming van mee-eters en ontstekingen en ze normaliseren de afschilfering van de huid. Retinoïden hebben een directe en indirecte ontstekingsremmende werking, en worden  veel gebruikt bij acne omdat ze goed werken tegen comedonen.

Bij milde tot matige acne of acne met veel puistjes en pukkels worden ze in combinatie met andere middelen (zoals een antibioticum) gegeven. Retinoïden kunnen de huid schilferig en droog maken en jeuk en uitslag geven. Soms kan de acne (tijdelijk) verergeren. Door blootstelling aan zonlicht of gebruik van benzoylperoxide (BPO) kunnen sommige retinoïden  minder goed werken. Bij zwangerschap of vrouwen die zwanger zijn of dat willen/kunnen worden, mogen retinoïden absoluut niet worden gebruikt.

Lees meer over Retinoïde

Antibiotica

Antibiotica die op de huid worden aangebracht bestrijden de bacteriën die betrokken zijn bij acne, zoals de P. acnes. Daardoor verminderen ze de ontstekingsreacties. Ze zijn daarom geschikt voor milde acne en milde/matige acne met pukkels en puistjes. 

Deze antibiotica dienen in combinatie te worden gegeven met andere middelen zoals retinoïden of benzoylperoxide. Bijwerkingen van antibiotica zijn o.a. een droge huid, branderig gevoel, roodheid en schilfering. Resistentie tegen antibiotica komt voor, ook bij mensen die het voor acne gebruiken. Een arts moet bepalen of een antibioticum nodig is. Om resistentie tegen te gaan worden antibiotica altijd samen met andere middelen gegeven.

Lees meer over Antibiotica

Benzoylperoxide (BPO)

Benzoylperoxide, kortweg BPO, is een middel dat onder andere de bacterie P. acnes bestrijdt. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en is het in lichte mate actief tegen mee-eters.

Het wordt vaak  in combinatie met retinoïden of antibiotica gebruikt voor matige acne of milde tot matige acne met pukkels en puistjes. BPO geeft - in tegenstelling tot antibiotica die uitwendig worden aangebracht – geen resistentieproblemen. Bijwerkingen van BPO zijn onder meer droge huid en huidirritatie.

Lees meer over BPO

Vaste dosiscombinaties

Dit zijn twee geneesmiddelen die in één gel of crème worden toegepast. Het voordeel hiervan is dat je niet afzonderlijk twee producten hoeft te smeren en dat acne tegelijkertijd op verschillende punten wordt aangepakt. Dit komt het juiste gebruik van het geneesmiddel ten goede. 

Verder werkt een vaste dosiscombinatie effectiever dan de afzonderlijke middelen. Een ander voordeel is dat de kans op  het ontwikkelen of verergeren van antibioticaresistentie bij een vaste dosiscombinatie kleiner is dan bij antibiotica alleen. De combinatie van tretinoïne (een retinoïde) met antimicrobiële middelen zoals antibiotica of benzoylperoxide vormt de basis van elk combinatieproduct. Er zijn verschillende soorten vaste dosiscombinaties die verschillende werkzame stoffen bevatten:

  • clindamycine (1%) / tretinoїne (0,025%)
  • clindamycine (1,25%) / benzoylperoxide (5%)
  • miconazole (2%) / benzoylperoxide (5%)

Lees meer over vaste dosiscombinaties

Andere middelen

Andere middelen in deze categorie zijn bijvoorbeeld salicylzuur (dit verwijdert het bovenste laagje dode cellen van de huid) en azalaïnezuur, dat antimicrobieel is en tegen mee-eters werkt. Artsen vinden salicylzuur echter niet meer geschikt voor de behandeling van acne.

Middelen voor inwendig gebruik

Deze middelen worden meestal toegepast bij de ernstige(re) vorm van acne; het zijn tabletten of pillen die moeten worden geslikt. Dit kan bijvoorbeeld een antibioticum zijn.

Antibiotica
Hormoontherapie
Isotretinoïde

Antibiotica

Orale antibiotica hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Deze middelen worden doorgaans voorgeschreven als onderdeel van combinatietherapie met een lokaal retinoïde of benzoylperoxide bij matige of ernstige acne met pukkels, puistjes en nodulaire (bultvormige) acne.

Er zijn verschillende soorten antibiotica die gebruikt worden in de behandeling van acne. De voorkeur van de arts en gebruiker, kans op bijwerkingen en de antibioticaresistentie bepalen op welk middel de keuze valt. Bijwerkingen van orale antibiotica kunnen o.a. maag-darmklachten, misselijkheid en zonneallergie zijn.

Lees meer over antibiotica

Hormoontherapie

Anticonceptiepillen met vrouwelijk hormoon (oestrogeen) en middelen die mannelijke hormonen (androgenen) blokkeren, verminderen de aanmaak van talg. Vrouwen met matige tot ernstige acne kunnen in aanmerking komen voor behandeling met deze middelen.

Isotretinoïne

Dit middel vermindert de vorming van mee-eters en is ontstekingsremmend. Isotretinoïne is bedoeld voor de ernstigste vormen van acne.

Dat geldt ook voor mensen die de andere middelen niet kunnen of mogen gebruiken of bij wie ze niet werken. Isotretinoïne heeft echter veel bijwerkingen en patiënten moeten regelmatig bloedprikken. Zo kan het vanwege de schadelijke effecten op het ongeboren kind absoluut niet bij zwangere vrouwen worden gebruikt. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die dit middel gebruiken, mogen niet zwanger worden tijdens het gebruik.

Lees meer over Isotretinoine

Overige behandelingen tegen acne

Tenslotte is er nog een categorie behandelingen die soms bij acne worden toegepast. Het gaat hierbij niet zozeer om geneesmiddelen, maar om therapieën.

Lasertherapie, lichttherapie en fotodynamische therapie

Acne waarbij vooral veel ontstekingen voorkomen kan soms ook behandeld worden met laser- en lichttherapie en fotodynamische therapie. Veel voorkomende bijwerkingen van dit soort behandelingen zijn pijn, roodheid en zwelling en een verhoogde kans op verkleuring van de huid.

Behandeling van littekens

Lelijke littekens die het gevolg zijn van acne, kunnen soms door cosmetische behandeling worden verbeterd. De huid wordt gladder gemaakt, waardoor de littekens minder opvallen. Daar zijn verschillende technieken voor.

Zo wordt bij oppervlakkige littekens (putjes in de huid) een andere methode gebruikt dan bij littekens die meer op de huid liggen en rood zijn. Lasertherapie, het afschaven van het bovenste laagje van de huid, siliconengel en crèmes behoren tot de mogelijkheden.

Lees meer